Velkommen til Heimegalleriet

Asema Galleri Heime, Norge

Velkommen til www.heimegalleriasema.com

Asema  Hobby Heimegalleri; nettsted med oppstart siste del 2019 presenterer flere hobby prosjekt. ( Forrige nettsted avslutta 2018 ) 

Eks prosjekt: Asema Mat i Nord  + Maleri og Poesi 

Nettstedet har flere sider fiskemat, gratis oppskrifter og Asema ønsker velkommen med første side av mange - med ulik type bakst og fiskemat.  Info: Asema driver ikke foretak og må avstå fra interaktiv kommentar, men håper tilfanget av formidlet kunnskap engasjerer :)

Obs, Asema bruker ofte fett i form av smør sammen med solsikkeolje,- i sine oppskrifter, men det er å anbefale enda mer bruk av umetta fett i form av  olivenolje og rapsolje.

 

 

Innhold Bakst 1:

  ......... Oppskrifter med bonus informasjon til slekta om eldre aner ........

 *Paul Andreas `  KonjakKake  ( Kvæfjord )

*ValnøttBlings Borkenes ( Kvæfjord / Hinnøy ) 

* BrødMuffins Borkenes * PaddeBrød Rødøy ( Helgeland ) 

* KvæfjordRøra

* Havrevaffel Kvæfjord

Matvaffel Kvæfjord

*Potetvaffel Kvæfjord

* Potetpannkake Kvæfjord

* Bygglauper Kiby ( Vadsø ) 

* ByggBrødLomper Loppa ( Nord - Vest Finnmark ) 

* HavreLapper Hemmestad ( Kvæfjord ) 

* Video : Bake BrødMuffins   

      ( Asema mener en rimelig bra oppskrift er BrødMuffins, en bakst godt egnet til hytteliv og påske og uten maskinell drift, og derfor har hun gjort en 10 min video av den enkle, kjappe baksten, se video lenger ned ..... ) 

Paul Andreas` KonjakKake Kvæfjord

 

 

 

Heimegalleriet Asema Galleri Heime presenterer gratis oppskrifter fra

 

Hobby prosjekt: Mat i Nord. 

 

 Kunnskapen er til for alle

 

Oppskriften under tilegnet  en mektig god konfektkake

komponert av konditor Paul Andreas Mikkelsen. 

Han gjorde kaken 1960 - tallet Kvæfjord på Hinnøya og Asema en av tre barn. Asema har forsøksvis prøvd å rekonstruere kaken etter hukommelsen og fritt etter faren, men med en justering; Kakebunn på Asemas versjon er 2 - lags, mens originalen er 3 - lags og Asema har valgt å lage en bunn med like deler kakebunn - deig og lik del nøttebunn - deig.

Oppskriften er veiledende og en får selv velge type bunn. Krem og pynt og sjokoladetrekk er så og si autentisk, men Asemas pappa laget kaken smalere, høyere og  med et perfekt utseende. Sjokoladen skulle være tykk og sprø nok slik at kaken kunne stå hel i kjøledisk og han brukte konditor - sjokolade med høy kvalitet. Under arbeid med sjokoladetopping og sjokoladeglasur har Asema merket seg at vanlig kjøpesjokolade som kokesjokolade og selskapssjokolade er i den grad søt at søtstoff dominerer smaken og derfor har hun sett seg nødt til å bruke mer kokosfett enn vanlig for å balansere smaken og det betyr at hennes variant nok må stå lagret i kjøleskap.  

Tips:

Jo mer kokosfett og smør i en sjokoladeglasur, dess mykere glasur. Og mye kokosfett minker fargemetning på sjokolade. 

 

Asema en av flere søsken med jobberfaring fra familiens bakeri, men konditoren holdt noen viktige oppskrifter for seg selv og flere i familien redd for at god bakst vil gå i glemmeboken, derfor var det å brette opp armene og få fram delikatessen under. 

 Den tida Asema bodde på Internatet Sykepleierskolen Tromsø, fikk hun noen ganger pakke hjemmefra, og der var alltid kaken med. Da var det å samle jentene rundt en kaffekopp for felles digg, gode minner. 

 

Asema Mat i Nord 

Paul Andreas`    KonjakKake Kvæfjord

= Unik konfektkake til festlig anledning og høytid

 

Veiledende hobby oppskrift fritt etter Asemas konditor - pappa 

Ca. Ingredienser 1 kake à 20 x 9 cm

( Paul Andreas gjorde noe mindre,  kortere, smalere og høyere kake ) 

Utstyr: Bakebolle med mel, eggedosis bolle, mikser, evt kvern for nøtter til mel,  smurt stekebrett med bakepapir, bakekniv, kanne med varmt vann, slikkepott, kasserolle med stålbolle for vannbad. Liten øse. Mindre brett med smørpapir for glasering, myk stekespade osv. ( Paul Andreas brukte bakepasser på kaken når han dyppet den i sjokolade )  

 

Pisket Smørkrem med konjakk = KonjakKrem

Bruk terninger av romtemperert meierismør og pisk smøret hvitt med grov visp i maskin sammen med melis, like deler melis og smør. Asema bruker Ca. 125 g meierismør og 125 g melis. Rør inn   2 ss konjakk og litt rød konditorfarge slik at kremen får rosa kulør. En kan bli lurt av sterk eim fra konjakk og tro 2 ss er for mye, men Asema erfarer en må ha i såpass for at smaken skal minne om konjakk. 

Ta av litt av smørkremen til sprøytepose og gi den delen krem ekstra melis slik at roser en sprøyter på kaken holder på konsistens og form. Asema gjør som faren og bruker stor sprøytespiss med tagger og trykker lett bak på sprøyteposen slik at der ikke blir for stort press. Når bunn er ferdig og avkjølt, smøres kremen mellom lagene, over og rundt kaken. 

 

Tips: Om en er absolutt sikker på at hele kaken vil bli spist samme dag, da kan en røre inn 1/2 dl fløte / fløtekrem om en ønsker mer krem og mindre sødme.



Lage Asemas bunn til 3 - lags KonjakKake:  

Smør først et stekebrett og legg ett ark bakepapir over. For å sikre seg kan en smøre bakepapiret litt ekstra og drysse ør litt mel i midten slik at det blir enklere å skille bunn fra papir.  

Kaken skal ha 3 tynne lag kompakt, men lett og litt sprø bunn og Paul Andreas gjorde deig som lignet rullekake og stanset ut riktig størrelse via sjablong og skarp, varm kniv. Kakene alltid like store og mindre enn Asemas versjon. Hans originale kake kan ha hatt 18 cm lengde, 8 cm bredde og 3 1/2 - 4 cm høyde. Han dynket ikke sin KonjakKake slik  Asema gjør, sikkert fordi den skulle ha lang holdbarhet.  

 

Bunn inkludert malte nøtter/ mandelmel:  

Lag eggedosis av 4 egg og 1 1/3  dl sukker, visp medium fart. 

Mal 2 dl mandel og bland i egen bolle med 2 ½ dl siktet hvetemel og 2 ½ ts bakepulver + ½  ts vaniljesukker. Sett steikovn på 200 g C forvarme. 

 Ta halvparten av ferdig eggedosis og bland i bakebolle med melet. Skjær så resten av eggedosis inn for å sikre god luft og hev. Ta fram smørekniv og dypp den i varmt vann.

 

Tørk fort av med papir og smør deigen jevnt utover brettet, varm kniv gjør det enklere.  

Sett i forvarm ovn nederste rille, 200 g C 9 - 10 min. Pass på siste minutt slik at bunnen forblir blek gylden, den svis fort. Avkjøl på rist med klede over. Klede gjør bunnen mer fuktig og enklere å skjære til stykker i. Løs bunnen fra papir med myk stekespade og skjær til 3 lag bunner à 20 x 9 cm. Legg klede rundt og dynk forsiktig med LITT konjakkvann -  før en smører lag med konjakk - krem mellom 3 lag. Noe skrell blir til overs og en kan stanse ut ringer og  lage små konfekt - kaker. Når ferdig skjært og avkjølt bunn er gjort, da settes den på et mindre brett, med litt dybde -  for senere avkjøling i kjøleskap mellom 3 glaseringer og dybden gjør at en kan helle av glasur som legger seg rundt kaken.

Hvordan fingernem konditor Paul Andreas glaserte kaken:

Han hadde stor metallbolle med flytende glasur over fat med vannbad  og tett ved en rist med bakepapir under.

Kakene var godt avkjølt før glasering og han brukte en stor passer med tre - håndtak og stakk inn i den tre - lags høye, lille og lette kaken. Først dyppet han toppen ned i glasuren, la fingre under bunn og snudde, nærmest vippet kaken helt rundt slik at glasuren fikk dekke kaken. Asema mener å huske han lot glasuren på kakene  tørke før han dyppet på nytt, for å få tykkere, heldekkende sjokolade som ga visuelt inntrykk av sjokolade over hele kaken. Etter dyppet / glasering:  Han holdt to fingre under bunn og ved hjelp av den store passeren la han kaken over rist hvor sjokoladen dyppet under og kunne brukes igjen.  

 

Lage sprøtt og tykt sjokoladetrekk: 

Gjør klar plass til å sette kaken kjølig i kjøleskap mellom flere glaseringer. 

Smelt 200 g mørk sjokolade ( + 80 % ) sakte på svak varme i vannbad sammen med 50 g smør og 100 g kokosfett ( Delfia ) - uten å koke.  Når smelting er i gang; Trekk kasserolle med vannet litt til siden på svakeste varme, rør inn i mellom til alt er smeltet. Rør så inn 3 ts konjakk og 3 - 4 ts kaffe. Sjokoladen holder seg flytende nær varmen, og blir snart passe avkjølt og klar til glasering. Blir sjokoladen for tykk når ferdig smelta, da kan en spe inn et par ts vann. 

 

Sjokoladetrekk med 3 Asema - hobby - glaseringer: 

Bruk en ause og hell glasur over hele kaken. Når kaken er dekket, hell av overskytende glasur og sett kjølig noen minutt. Når glasuren er stivnet, gjenta glasering og kjøl 2 ganger til, til sammen 3 ganger - slik at hele kaken er godt dekket med tykk sjokolade. 

 

Pynte Paul Andreas`   KonjakKake

 En del av konjakk - kremen tilsettes ekstra melis og en har i sprøytepose for å legge noen få roser på kaken. Paul Andreas gjorde tre roser i passe avstand fra hverandre og enden på den rektangulære kaken og slik  gjør også Asema, for å hedre hans sans for det enkle, vakre. 

 

Skjære  stykker / snitter av KonjakKake

Kaken kan fryses, men holder seg godt når den er hel og ikke skåret stykker av i disk. Om en lager stykker på fat, da bør en ha plast rundt. Obs, Skjær tynne skiver med varm, skarp kniv. ( Kaken er mektig ) 

Bruk en skarp og varm kniv som fort trenger gjennom det tykke sjokoladetrekket, slik at den ikke sprekker. Bunnen er også sprø og kan lett sprekke om en legger for mye trykk på kniven. 

 

Servere  Paul Andreas`   KonjakKake: 

Gjerne med kaffe og et aldri så lite glass konjakk. 

Lykke til med kaken, hilsen Asema Galleri Heime

 

 

                                   

 

 

Asema viser her gratis oppskrifter blant annet tilegnet region Hinnøy med bygda Kvæfjord og kommunesenter Borkenes

Åse BrødBlings med Valnøtt Borkenes

Oppskrift på BrødBlings med Valnøtt tilegna Borkenes, Kommunesenter i Kvæfjord, Sør - Troms. Nord - Norge.

Kjapp hyttebakst: Asema BrødMuffins

Asema  Mat i Nord 

  B r ø d M u f f i n s   

B o r k e n e s 

= kjapp, næringsrik, saftig og

smakfull brødbakst - for travle kjøkkenskrivere

BrødMuffins godt egnet til suppe og salat

Og - En kan lage deigen til 

S m å ,    f l a t e   o g    m y k e 

        P a d d e B r ø d    R ø d ø y  ( Helgeland ) 

 

Ca. Ingredienser 12 BrødMuffins

2 dl fin malt hvetemel

1 dl fin malt speltmel

¼ dl sammalt speltmel

1/4 dl fin malt havremel

¼ dl fin malt byggmel

1 /4 ts malt kardemomme

3/4  ts natron

1 1/2 ts bakepulver

¼ ts hav salt

¼ ts rør sukker

¼ ts gurkemeie

¼ ts  raspet terning grønnsakbuljong

  • 1 dl naturell yoghurt

2 lett pisket egg

5 ss smeltet smør

3 ss smeltet kokosolje

  • 2 ss sitron juice

  • 2 ss rømme

  • 1 ss havredrikk / havremelk  / fløte 

Tilberede kjappe, saftige

 BrødMuffins Borkenes el myke PaddeBrød Rødøy

 med eller uten sprøytepose:

Ta fram ( evt sprøytepose )  redskaper.

Tips: En kan lage sprøytepose av stort bakepapir, det gjør arbeidet enkelt.

Lag en `løs` deig i stor bolle, bruk skjønn mht mengde væske, spe med 

smeltet fett -  og ha straks over i

 sprøytepose, bruk en deigskrape eller stor sleiv. Press 

Deig direkte ned i bunn av silikon muffins brett

Eller metall muffins former og press litt over ½ full form og

Strø litt spelt mel over før stek.

Forme PaddeBrød:

Press deig i avlange `pølser` via sprøytepose i 2 rader i bitte liten,

 godt smurt,  rektangulær form

( Eller press rader à 4 stk direkte på bakepapir  med litt mellomrom

 - slik at brødene kan heves og stekes opp mot  hverandre og gi støtte. )

Strø litt sammalt speltmel over og bruk en kniv og skjær hakk slik at

Brødet virkelig blir paddeflat og da stekes fortere, 

og likevel kan PaddeBrød deles. 

Gjør klar lett forvarmet ovn, Ca. 50 g C 

Slik at brødmuffins får passe tid og varme til hev

Stek ved Ca. 215 g C i 12 - 15 min for BrødMuffins

Stek ved Ca. 215 g C i Ca. 6 - 8 min for PaddeBrød

Tips: Siste 5 min av steketid; dekk over med 

Bakepapir for å unngå svidd overflate.

 

Tips: Vanlige oppskrifter opererer med generelt 1 ts natron til

3 dl mel, men også at det kommer an på hva en baker, 

Og her velger Asema også ha med bakepulver for ekstra hev

i kjapp, smakfull bakst. 

 

Oppskriften tilegnet hyttelivet, slektas steder og travle hverdagshender

Og bakst som stimulerer smaksløker og appetitt.

Lykke til med suveren kjapp natronbakst , se video litt lenger ned.

Hilsen fra Asema Galleri Heime

 

Asema PotetVaffel

Asema Kvæfjordrøra, hva er det? Oppskrifter:

 

Asema Galleri Heime prosjekt  Mat i Nord

 presenterer veiledende oppskrift

med rom for individuelt tilpasset smak og innhold.:

 

Hva er Kvæfjord - Røra?

  K v æ f j o r d -  R ø r a  

= en variasjon godt balansert mat - kake - røre ment for

 Vaffeljern, liten takke eller krumkakejern 

      og inspirert av eldre og lokal tradisjon Nord - Norge

KvæfjordRøra betyr også en variasjon oppskrifter med en fellesnevner:

KvæfjordRøra  med god balanse mellom salt, søtt, surt og

bittert i ingredienser - også hvor de forskjellige stoffer til sammen

 gir en god, rund smak da ingen smak får dominere alene. En variasjon

smeltet smør, smeltet kokosolje og annen god matolje gjør susen.

( Se eksempel oppskrift under ) 

En kan bruke ør små mengder `uvanlig` smaktilsetting som løfter smaken, 

for eksempel noen få anis frø i en røre, om en våger prøve nytt…… Og - 

en kan erstatte en god del av sukker mengden med vaniljesukker produsert

via tremasse og derfor et rent organisk produkt. Rørsukker gir også mer og

bedre smak enn hvitt, raffinert sukker, og en trenger derfor mindre mengder sukker. 

KvæfjordRøra er for mykere kaker, enten som vaffelrøre til myk vaffel og / eller

røre til matvaffel eller myk matkake og  potetkake stekt på krumkakejern eller takke. 

 

En matvaffel av KvæfjordRøra har redusert sukker - innhold. Asema bruker kun ør litt

 ingredienser som gir nødvendig sødme til slik bakst, for eksempel: Hel 

anis frø, havremelk og ør litt honning i matvaffel eller matkake. 

 

Eksempel søtstoff: 

rørsukker, honning, havredrikk og anisfrø og selv om sitronskall

 jo er bitterstoff, vil skallet danne sødme når kokt / stekt i kaker. Havredrikk er i dag det vi i 

gamle dager kalte havremelk, og den gir sødme i bakst fordi havren danner søt væske. 

Eksempel salt: 

hav salt og hornsalt , og hornsalt er også bittert slik

at all  røre eller kakebakst med hornsalt / hjortetakk og natron må ha surstoff

 for å `temme` bitter bismak, gjerne i form av sitron juice, rømme,  utvannet eddik, kulturmelk, yoghurt.

Eksempel bitterstoffer:

 sitronskall, sitron juice, karvefrø, hjortetakk, eddik, syrnet melk,

geitmelk, kardemomme, sist nevnte gir i tillegg deilig sødme i vaffelkaker, noe som en 

ørliten del kanel også gir.. 

Eksempel på surt / syrlig:

er både sitron juice og naturell yoghurt, rømme,  kulturmelk og eddik. Sure stoff

I baksten hjelper også fordøyelsen og sånn sett blir

 Kvæfjord - Røra og del av konseptet Mat & Helse.

Tips for lapper med yoghurt i røren, stekt på takke:

Hell røre sakte og direkte ned på et punkt over takke, 

da danner den naturlig en sirkel, dvs. Om den har passe konsistens, 

 for -  blir den for tynn, da vil røren flyte litt utover sirkelen. 



Godt råd fra eldre bakstekoner:

Når en lager Selskapsrøre i Kvæfjord, bruk flere egg 

 Eller -  for den saks skyld -  bygdas vanlige

Helgerøre; gjør da følgende: Pisk egg lett i en bolle for seg og

hell over i den ferdige røren like før steking, rør inn forsiktig.

Dette gjør at røren / baksten  blir mer luftig / lett og det påstås: Aldri seig.

Noen råd er kun å piske eggehviten, for så å ha i røren til slutt.

( Om en ønsker en litt syre i røren, ha i litt rømme ) 

 

Her under er en variant oppskrift Asema KvæfjordRøre

 




A s e m a  prosjekt  Mat i Nord ; 

 H a v r e V a f f e l    K v æ f j o r d

=  en variant Kvæfjord - røre som gir søt, men 

noe sukker - redusert Havrevaffel, og som alltid:

Oppskriften er veiledende med rom for individuelt tilpasset smak og innhold..

Ca. Ingredienser 1 røre / 4 porsjoner/ 8 stk. vaffel

2 dl store havregryn 

½ dl fin malt havremel

½ dl fin malt byggmel

1 ½ dl fin malt speltmel / hvetemel

2  ts vaniljesukker  

2 ss rørsukker

½ ts hav salt

1 1/2 ts bakepulver

½ ts hjortetakk / hornsalt

½  ts malt kardemomme

⅙  ts malt kanel

Evt. ⅙ ts hel anis frø

( Evt. litt raspet sitronskall )

1 ts honning / lys sirup

1 ts sitron juice

3 egg pisket lett i egen bolle

4 ss  smeltet smør el olje +

Ekstra olje/smør til jernet

2 dl naturell yoghurt

1 ss rømme

1 dl melk / geitmelk / havredrikk / rismelk 

evt  litt ekstra  havremelk  å spe med

 

Hvorfor rørsukker og relativt stor mengde vaniljesukker?

Jo, for å sikre god sukkersmak og fordi vaniljesmaken i 

vaniljesukker gir passe sterk søtsmak og ellers et godt supplement

til rørsukker da vaniljesukker er utvinnet fra tremasse og

Således et rent organisk produkt. 

 

T i l b e r e d e    K v æ f j o r d - R ø r a , 

Her med Asemas H a v r e V a f f e l   K v æ f j o r d:

Gjør klar ingredienser og ta fram en stor bolle med hellekant:

Legg i tørrstoffet og bland sammen, lag en fordypning

og hell over væske - unntatt egg, rør godt sammen til en relativt tykk

og jevn røre. Spe med havredrikk. Rør forsiktig 

 inn lett pisket egg helt til slutt.

 

La stå lunt 30 min med lokk på. 

Bruk pensel og smør jernet godt mellom hver steking

i godt varmt jern..

 Stek en prøve vaffel for om mulig å justere

 ingredienser / smak / konsistens.

Hell røren over på hellekanne eller flaske, den kan lagre i

Kjøleskap 2 dgr. 

Ferdig stekt vaffel spises samme dag, helst varm.

Asema Havrevaffel Kvæfjord serveres gjerne med

Brun eller hvit geitost og hjemmelaget, friskt syltetøy, 

Alternativt med lokal, lys melkegomme med kanel i.

Godt råd fra eldre bakstekoner:

Når en lager Selskapsrøre i Kvæfjord, bruk flere egg - 

 eller for den saks skyld bygdas vanlige

Helgerøre; gjør da følgende: Pisk egg lett i en bolle for seg og

hell over i den ferdige røren like før steking, rør inn forsiktig.

Dette gjør at røren blir luftig, lett og det påstås: Aldri seig.

God appetitt og lykke til med KvæfjordRøra, hilsen Asema Galleri Heime

 

SE VEILEDENDE OPPSKRIFT ASEMAS` prosjekt `Mat i Nord`; 

MATVAFFEL KVÆFJORD UNDER:



Asema  MatVaffel, flerkorn Kvæfjord

Saftig, myk vaffel for mat - måltid

Ca. Ingredienser 7 dl røre = Ca. 8 plater

OBS: Steketid pr plate = Ca. + 5 min

4 dl havredrikk, havremelk, lettmelk

2 - 3 egg

1 ½ dl naturell yoghurt, laktosefri

3 ss lettrømme, laktosefri

2 - 3 ss smelta smør med kokosolje

1 ts flytende honning

1 dr 7 % eddik, nøytraliserer glutenmolekylet

1 ss sitronjuice

1 klype salt

⅕ ts malt gurkemeie

2 dl finmalt hvetemel / spelt

2 dl finmalt byggmel

2 dl finmalt havremel

Evt. 1 klype hjortetakk el. Bakepulver;  røres inn like før steking

 

Lag røren og la den stå lunt for å sette seg før steking.

Tips: kan stå over natten i svalt rom, Ca. 15 g C

Stekes på medium varme Ca. 5 min pr plate

Serveres: Til mat - måltider med salt el søtt pålegg.

Ferdig stekt: Legges på hverandre i høyden og dekkes til med klede.

 Avkjølt: Pakkes i boks el plast og lagres 1 - 2 dgr kjølig og varmes opp i ovn

Etter å ha fått en liten dusj vann fra dusjflaske. ( 200 g C et par min. ) 

God Appetitt med vaffel via Kvæfjordrøra,

hilsen Asema Galleri Heime

 

Asema PotetVaffel Kvæfjord

En av Asemas oppskrifter på Matvaffel

Asema PotetPannKaka Kvæfjord

Veiledende, gratis oppskrift fra Asema Mat, hobby prosjekt;  Mat i Nord

K u n n s k a p e n   e r    t i l    f o r   a l l e

 

I Frankrike har lokal tradisjon - med syltynne pannekaker med mye egg, luft og eple- brennevin

gjort denne pannekaken berømt ut over kontinentet og videre.

 Her nord kan vi skryte på oss en del herlige lokale tradisjoner  pannekake.

 Jo,  særlig den med noe nøytral  smak som passer som hånd i hanske med gul ertesuppe. 

Tida når en høster ville blåbær her nord, den holdes ennå i hevd med ditto pannekake. 

 Vi har og smakt tradisjonen med det utrolige gode tilbehøret i lønnesirup fra Canada og 

nå her: Vi framsnakker vår medium tykke, varme  pannekake med mye mat og god smak

fordi den får nøytral kremet ost og røkt laks el ørret el godt krydra  lammerull som fyll. 

En kan selvsagt også bruke tradisjonelt syltetøy, men smaken av deilig potet fra Kvæfjord

 gjør denne varianten egnet til de faste måltider.

Asema lager røren i litt over  1 - liters gammel metallbøtte,

bøtte brukt til lagring i kjøleskap og bærplukking.

Redskap: Medium stor visp og øse + redskap til bruk i takke. 

 

Asema   PotetPannKaka   Kvæfjord

= en variant myk pannekake til lunsj eller middag med salt, surt og krydra tilbehør

Veiledende oppskrifter kan tilpasses individuelt

Ca. Ingredienser knapt 1 l væske, stek på liten takke / Crepè - jern.

Medium store pannekaker, Ca. 6 - 7 stk ( røre for 3 personer ) 

Lag en tynn røre på omtrent 3/ 4 liter væske for å gi plass til moset potet; 

3 egg + 1 ts fint sukker

1 ss flytende honning

3 dl melk

1 dl vann

⅓ dl matolje

2 ts maisenna eller potetmel

  1 dl fin malt byggmel og / eller fin malt havremel

2 dl fin malt hvetemel

½ ts vaniljesukker

⅕ ts malt kardemomme

Noen få korn finmalt salt

2 store potet til mos

Litt smør når en starter steke

Tilbehør: Nøytral smøreost og røkt ørret el laks

Eller tynne skiver, godt krydra lammerull



Lag moset potet  til pannekake slik:

Skrell 2  potet, skjær i terninger og skyll av stivelse.

Kok mør med vann som dekker poteten.

Sik av overflødig vann og rør inn et par smørklatter samtidig 

Som en trykker godt og jevnt  til med gaffel.

Og ha så i litt melk, pisk til mos.

Når røren er ferdig, ha i mos og pisk til jevn, smidig røre, 

Det er lov å ha noen få, bitte små flak i ferdig røre. 

Ta fram liten, elektrisk  takke / Crepè - jern.

La  røren stå lunt en stund og sett så på takken.

Gni over litt smør før stekinga tar til. 

 Stek med 1 ½ øse pr pannekake, 

Stryk da  røren forsiktig ut til rund, medium str via øsen.

NB: PotetPannekake trenger lenger steketid 

og en må være tålmodig fordi den bør ikke steke på høy varme

 Men heller steke på medium - lav varme. Obs at kaken snus først når den er helt

Tørr på oversiden og en kan se at undersiden har fått fin glød. Dette fordi poteten klar gir kaken `kleimen` om en prøver snu før den har satt seg fast nok under steking, da lar den seg nemlig ikke løfte opp og resultatet blir deretter.

Det kan være lurt å piske opp røren litt mellom hver kake.

Legg ferdig kake med bakepapir mellom hver kake over en tallerken og la  avkjøle

 før den lagres i kjøleskap.

( Tips: Klipp til bakepapir på forhånd, del gjerne ett ark i fire deler ) 

 

Server PotetPannKaka nystekt med kaldt fyll:

Dvs Smør utover en stripe nøytral smøreost i en stripe tvers over pannekaka og legg

så på enten fliker røkt ørret eller laks eller 2 tynne skiver  lammerull over stripen.  

Brett pannkaka sammen og del videre i 2 med skarp kniv. 

En kan selvsagt ha i syltetøy og servere til kaffen, men denne oppskriften passer

nok best til lunsj og annet salt, varmt måltid.

Asema foretrekker at PotetPannkaka spises nystekt og med  herlig nøytral smøreost.

 den som gir litt ekstra spiss med syrlig smak og passer utrolig bra 

 I lag med røkt fisk eller herlig krydret lammerull skiver. Noe som forøvrig går bra med hva

 lokal mat i bygda Kvæfjord gir oss av unik matglede.

Obs; denne typen pannekake egner seg lite til fingermat da den er for myk til det. 

 ( Doble røren til 6 personer. )

Fram for potet, kålrot og gulrot og annet godt  fra bygda Kvæfjord. 



Lykke til med din PotetPannKake, hilsen Asema Galleri Heime

 

Asema PotetPannKaka Kvæfjord med nøytral kremost og tynne skiver lammerull

Video: Asema BrødMuffins & Paddebrød

Kjapp hyttebakst, BrødMuffins Borkenes

Asema BYGGLAUPER 1aaa ByggLøyper


Asema med far bl.a. i kvensk baketradisjon fra Vadsø og Vardø, Nord - Varanger, han kunne bake Laupe / Løype, og her har Asema prøvd rekonstruere en variant med litt byggmel i m. m. God Appetitt!

Asemas Brødlompe med hvetemel, havre + litt finmalt bygg.

Asema ByggBrødLompe Loppa

Heimegalleriet Asema Galleri Heime presenterer hobby prosjekt  Mat i Nord, 

med veiledende, gratis oppskrifter og rom for tilpasse smak og innhold etter

eget ønske. Asema mye inspirert av Nord - Norsk matkultur, familie og lokal tradisjon

ved oppvekst Hinnøya. Asemas valg av motto:

 Kunnskapen er til for alle

Asema har prøvd fram ulike oppskrifter med bygg for baking 

fra Ca. 2000 og da som hobby - prosjekt.

Ellers var godt bløtlagt bygg i bruk som erstatning for ris til middag fra mange år tilbake. 

Asema har et hobbysted - uten reklame - på nett: www.asemagalleriheime.com

Fra 2009 har Asema hadde diverse bygg - oppskrifter gratis tilgjengelig på nettstedet, 

og siden da har mange tatt til seg ulike måter å bruke bygg på i matlaging. 

Denne oppskriften tilegna eldre slekt på Loppa og Sørøya, Vest - Finnmark fylke.

 

                            

 

ByggbrødLompe Loppa ( og Sørøya )

=  myke, litt tykke lomper til hverdag og fest

 

Ca. Ingredienser  1 porsjon gir 5 stk diameter 12 cm 

el 10 stk diameter 6 cm. 

1 dl hvetemel, ( rom temperert ) 

½ dl fin malt byggmel

 1 - 2 ss fin malt havregryn,

1 ts horn salt/ hjortetakk

 ¼ ts hav - salt, 

¼ ts rørsukker eller lys sirup, til fest bruker en litt mer søtstoff og smør

40 g mykt smør,

knapt  ½ krus kefir / kulturmelk (  rom - temperert ) 

knapt ½ lett pisket egg. ( rom - temperert ) 

1 ss rømme

Litt fint mel til utbaking og kjevling, obs: En trenger ikke smør til steking.

En  kan evt. ha ⅕ ts malt kummin eller malt karve som krydder. 

Evt: Om en har i ørlitt potetmel, blir smak og konsistens

forskjellig, mer porøs. Litt fin malt havregryn binder deigen noe

 mer sammen  og havre løfter også smaken.

  



Tilberede ByggBrødLompe Loppa

Fin - mal litt havregryn med stavmikser. Smuldre sammen smøret i melet og tørrstoffet -

 med hender og sleiv,  bruk medium bolle.

Rør egg  og kulturmelk sammen for seg og bland deretter inn i bollen, lag en leiv med sleiv

inni bollen. Hell deigen over på lett drysset ( stor )  bakeflate og bak til leiven, bruk lyst mel til utbaking.  Form en tykk og myk pølse av leiven og del den i like store emner. 

En kjevler ut hvert emne til en rund eller oval lefse mindre enn stekepannen og på 

 stor takke kan en steke flere samtidig. 

Resultatet blir penest når en stikker ut helt like, små lomper med en liten bolle av passe

 diameter og så drar kniven langs kanten av bollen. En lager størrelsen og tykkelse etter behov.

 En kan gjøre brødlompene mindre enn 12 cm diameter, f. eks. 10 stk à 6 cm diameter. Gjør en lomper 9 cm diameter eller mindre, trenger en ikke kjevle, en former til lompen med samlede fingre og  håndbak. 

 Stek på medium til svak varme, lompen blir ikke gjennom - stekt med for sterk varme; 

blir mest svidd da. Prikk begge sidene før steking.  

( Det letter gjennom - stekingen ved slik bakst. )  En kan bruke gaffel til prikking.

 Farge: Lys gylden. Følg med stekingen underveis og reguler varmen, løft pannen litt over platen om nødvendig.

  Legg ferdig byggbrødlompe på rist. Avkjølt kan de pakkes i plastpose, også for frysing. 

 

Servering ( til 2 personer ) 

Fersk, varm eller avkjølt og med pålegg -  eller som tilbehør til suppe eller

en mengde varme småretter - eller til varm salat med grønnsaker, bønner og urter. 

 

          God bakst hilsen Heimegalleriet

     Asema Galleri Heime



Mor Ingebjørgs HavreLapper Hemmestad, Kvæfjord

Her har Asema laget en liten lunsj med havrelapper over og under tilbehør etter eget ønske.

 

 

 

Heimegalleriet Asema Galleri Heime presenterer hobby prosjekt  Mat i Nord - med  veiledende oppskrifter, og rom for individuelt tilpasset ingredienser, lokale råvarer. Asema inspirert av  tradisjoner i nord og deler gratis med motto:

Kunnskapen er til for alle

Hemmestad er et eldre, vakkert handelssted med gårdsbruk og fiske på innersida i Kvæfjord.

Her finnes nå et brygge - museum med hjemmelaget kafèmat også fra Refsnes Gård lenger inn i bygda -  og en fin samling eldre båter i hus, Kvæfjord Kystfiskelag aktiv på Hemmestad Museumsbrygge.  Oppskriften under tilegnet mødre i hjembygda og her et trivelig bekjentskap, mor til venninne.  Ingebjørg  var god både på tradisjonell søm og matlaging. 

  

Mor Ingebjørgs Havre - Lapper  Hemmestad

= tynn og saftig, liten havrelapp stekt på takke

 

Ca. Ingredienser + 5 dl røre; 1 dl  = Ca. 2 lapper 

 Røren gir  12 - 13 små lapper, diameter Ca.  12 cm 

1/2 dl naturell yoghurt el creme fraiche, ½ dl helmelk,

 ½ dl kulturmelk / kefir, 2  dl havre - drikk el skumma melk, 1 ss rømme,

 1 - 2 lett piska egg ( has i til slutt ) , 3 ss smelta smør med kokosolje ,

 2 - 3 ss fløte, Evt 1 ts eple - saft  el ¼ ts sitron juice,

 2 ts honning, Evt. kun 1 dråpe 7 % eddik,  

 1 liten klype salt, 4 ss fin malt byggmel,

 3 toppa ss fin malt havremel, 2 toppa ss fin malt speltmel,

 Noen få korn malt kanel og evt litt mindre mengde malt kardemomme,

 1 ss lettkokt havre ,( delvis malt ) røres inn etter røren har stått lunt 20 - 30 min og

like før steking;

 

Tilberede Havrelapper:

En kan velge strø noen få lettkokte havregryn på oversiden når en steker. 

Se an og spe evt røren med litt havredrikk, melk eller kokosmelk om nødvendig - Og da etter røren er satt i rom med 20 g C en  20 - 30 min, spe evt videre underveis når en steker,

 Røren må være tynn, mye pga yoghurt. Jo mer yoghurt, dess mer saftig / myk lapp.

 Hell røre sakte og direkte ned på et punkt over takke, da danner den naturlig en sirkel, dvs. 

 Om den har passe konsistens, for -  blir den for tynn, da vil røren flyte litt utover sirkelen. 

 Hell røre sakte og direkte ned på et punkt over takke, da danner den naturlig en sirkel, dvs. 

 Om den har passe konsistens, for -  blir den for tynn, da vil røren flyte litt utover sirkelen. 

 Yoghurt som ingrediens gjør både vaffel, lapp, plett, tynnbrød ol mer saftig og

 gir lenger holdbarhet, kan lagres 1 - 2 dager. Tips:

En KAN utelate egg om en erstatter med litt ekstra smør / kokosolje og havremelk + fløte (?)

 Lapp med mye væske stekes på takke, høy varme. Smaken kan en variere alt etter behov. 

Fyll i HavreLapp:

 En halv, kald lapp fylles med hytteost( cottage cheese ) og hjemmelagd syltetøy.

 Salt fyll: hytteost og litt tube - kaviar med litt hakket purreløk over. El dotter med iskald 

smøreost klint el smurt over halve lappen. ( En kan lage små klatter med smørekniv. )  Brett andre halvdelen over og garner med ør liten dott hytteost og ditto syltetøy el kaviar. 

 Litt kald og kompakt mos grønnsaker / stekt sopp - potetmos has over halv lapp, brett over og server til egnet lunsjmeny el ha med ut som turmat, pakket tett i tett i boks.  

  Søtt fest - fyll:

Noen dotter  iskald Namdalsgomme klines over halve, kalde lappen. Brett over til halv lapp. Garnityr over: En dott fyll + en skive rød paprika. 

 

 Servere  HavreLapp Hemmestad:

  Server samme dag og lagret i  rom- temperatur, da kommer smaken best fram. Spis med kniv og gaffel, i en rull eller dobbel åpen lapp el enkel halvmåne - lapp. . Havrelapp kan brukes som tilbehør til lunsjrett, enkel middag når fyllt med kompakt mos, el kompakt stappe. Passer som lapp til fest og på kafe.

 Tilbehør til stekt mat når fyllt med grønnsak - potetstappe. Til hverdag og fest og kafèdrift.

 

Tips lagre: 

 Lagre tett  pakket og svalt. Asema har brukt stålbolle med diameter 14 cm som passer perfekt, den kan en ha lokk el tefat på og sett svalt, ikke for kjølig. Spises helst nystekt og  samme dag.  

 

Mer om å  tilberede

Mor Ingebjørgs Havre - Lapper Hemmestad:

 

 Obs: Rør inn de 1 ss lettkokt havre / delvis malt i røren like før steking - eller strø noen lett kokte havrekorn over lappen like etter den er helt på takken og før den snus. 

 Tips:

Lag røre i mellomstor bolle og hell over  i en sylinderformet beholder med lokk slik at en kan riste røren underveis - under steking og lett å helle passe mengde over. Gjerne en beholder med plass til en visp. ( Liten visp med langt håndtak er praktisk om en vil piske inn litt ekstra mel. Det er slik at en kanskje må justere mengden mel og væske, ofte fordi det er vanskelig å forutsi hvordan melet fungerer når røren har satt seg, den kan ese ut eller bli tynnere. Ferdig vispet røre må stå lunt 20 - 30 min -  slik at den får satt seg og en evt da justerer konsistensen / tykkelse. Fordi røren har yoghurt og lite egg, da blir den litt løs og myk, mister sirkelform og kan bli vanskelig og håndtere om røren er for tynn. 

 

Asema pleier varme sin takke godt før første lapp helles over takken, det skal frese litt når røre møter takke. En KAN stryke ør litt smør over takken og tørke av med fuktig kjøkkenpapir før den varmes. 

 Hell røre sakte og direkte ned på et punkt over takke, da danner den naturlig en sirkel, dvs.  

Om den har passe konsistens, for -  blir den for tynn, da vil røren flyte litt utover sirkelen. 

  Lappen får en tynn hinne på begge sider med en bløtere og saftig, mer yoghurt - aktig innerdel.

 Etter en har snudd lappen, må en kanskje legge litt press på oversiden med bred kakespade av stål, det for å sikre at den blir gjennomstekt, også legge lett press når det danner bobler mellom over - og underside. Å steke yoghurt -lapp tar tid og krever både tålmodighet og forsiktig fingerferdighet når en løfter opp lappen og snur slik tynn lapp. Avkjølt og ferdig stekt er den mer kompakt. 

 Asema steker to lapper pr takke fordi de er myk og tynn og litt vanskelig å steke. 

 

Hell røre direkte og sakte på et punkt på takke via beholder eller sauskanne og en KAN gjøre lappen enda tynnere ved å stryke lett over med en skje før en heller neste  lapp over takken, men obs, når en jevner ut røre på takke, da blir lappen gjerne noe ujevn. Små lapper er enklere å snu. Ca. litt mer enn 2 lapper pr 1 dl væske, med diameter 12 cm.. Når oversiden av lappen trekker seg sammen og begynner å tørke, da skifter den farge til mer gul nyanse og en kan løfte litt på kanten og se om en passe hinne har dannet seg under, før en snur lappen. Når lappen er snudd må den ikke flyttes / røres -  før en tynn, tørr hinne har dannet under, ellers blir det bare klisj på takken. Yoghurt lapper krever litt mer tålmodighet enn vanlige pannekaker, men det er verd å lære seg denne takkematen.

 

Redskap til havrelapp stekt på takke: 

 Stekespade el  bred, lang og tynn kjøttkniv  må til fordi det er vanskelig å snu tynne lapper med annet. Tips: Asema pleier Evt sette kniv / stekespade i en beholder med varmt vann og tørker av med papir for å sikre at redskapen er ren før hver gang hun snur lapp på takke.  Denne røren har forholdsvis lite mel i seg og det er ment slik. I riktig gamle dager pleide folket her nord lage melkekaker på takke, ja, en kan tenke fordi det kan ha vært mangel på mel - og røren fløt tynn på takken og de strøk enda lett over med skje el øse for at lappen ikke skulle bli for tykk. De gamle visste at syrnet melk er sunt og smaker godt i bakverk.. 

 

                  Lykke til med dine Havre - Lapper, hilsen 

Asema Galleri Heime